DROSOPHILA SUZUKI
Drosophila suzukii – identyfikacja, szkody, zwalczanie
Drosophila suzuki jest muchówką należącą do rodziny wywilżnowate (Drosophilidae).
Owad dorosły barwy żółto-jasnobrązowej ma długość około 3 mm. Pochodzi z Azji i systematycznie zasiedla coraz większy areał w Ameryce Północnej i w Europie. Do swego rozwoju wymaga wysokiej wilgotności powietrza ale jest tolerancyjny w stosunku do temperatury. Samice składają jaja do tkanek zdrowych owoców wewnątrz których rozwijają się larwy. W zależności od warunków termicznych w ciągu roku może rozwinąć się od siedmiu do nawet kilkunastu pokoleń. Optymalna temperatura waha się w przedziale od 20-25° C. Samica może żyć do 9 tygodni produkując w tym czasie do kilkuset jaj. Rozwój pokolenia trwa zwykle 7 do 14 dni. Poniżej temperatury 5° C owady zapadają w diapauzę.
Szkodliwość muchówki polega na składaniu jaj do wnętrza zdrowych miękkich owoców takich roślin jak: borówka amerykańska, malina, truskawka, czereśna, porzeczka i wielu innych, czego następstwem jest trwałe uszkodzenie owoców, które wtórnie mogą być atakowane przez patogeny głównie szarą pleśń (Botrytis) lub szkodniki na przykład rodzimy gatunek Drosophila melanogaster. Zaatakowane przez larwy zdrowe owoce szybko ulegają fermentacji i pleśnieniu a straty plonów mogą być bardzo duże.