ŚLIMAKI
Ślimaki – charakterystyka, zwalczanie
Ślimaki są mięczakami należącymi do gromady Gastropoda.
Ciało ślimaków całkowicie lub częściowo pokryte jest wapienną muszlą. Są zwykle jajorodne, jaja składają do podłoża. Związane z wilgotnym środowiskiem odżywiają się różnymi częściami roślin wygryzając w nich otwory lub zeskrobując tkanki. Żerując mogą przenosić patogeny a wydzielanie śluzu pogarsza wartość konsumpcyjną i estetyczną roślin. Na młodych nasadzeniach mogą powodować gołożery stwarzając zagrożenie dla niektórych upraw pod osłonami,a w gruncie szczególnie podczas pochmurnej i deszczowej pogody. Zwykle mają dwa pokolenia rocznie. Mogą zimować w różnych stadiach rozwojowych, gatunki pokryte całkowicie muszlą przeżywają długie okresy suszy w stanie ograniczonej aktywności.
Największe znaczenie jako szkodniki mają tak zwane ślimaki nagie ze zredukowaną szczątkową muszlą. Są to między innymi :
- Pomrowik mały – Derocerus laeve
- Pomrowik plamisty – Derocerus reticulatum
- Pomrów walencjański – Lehmannia Valentina
- Pomrów wielki – Limax Maximus
- Ślinik luzytański – Arion lusitanicus